Corn Metaalbewerking sponsort het eerst H3 Festival in Hoogeveen

Op 13 juli 2019 vind het eerste H3 festival van Hoogeveen plaats. Het staat in het teken van vervoer. In de voormalige veenkoloniën van Hoogeveen en omstreken heeft vervoer altijd een belangrijke rol gespeeld. Al vanaf 1633 was er een kleine vloot van praampjes die gebruikt werd om turf af te voeren. Later werden schepen vervangen door vrachtwagens.

Er is die dag op meerdere locaties in Hoogeveen wat te beleven. Ter hoogte van de Helios draait het om levende geschiedenis. Hoofdfiguren uit de geschiedenis van Hoogeveen komen letterlijk tot leven. Denk aan Pieter Joostens Warmont, stichter van Hoogeveen, maar ook Cilie de Nevelhekse. Een belangrijke rol is hier niet alleen weggelegd voor Die Luyden van ’t Hooge Veene en de Stichting Levende Geschiedenis Drenthe, maar ook voor de Verhalenwerf, die de verhalen gaat aankleden met karakters en straattheater. De Verhalenwerf zal op verschillende locaties in actie komen.

Bij de passantenhaven in het Zuiderpark is een vloot van 12 historische schepen te zien. Al deze schepen hebben affiniteit met Hoogeveen. De schepen zijn in Hoogeveen gebouwd, hebben hier gevaren of de schippers zijn in Hoogeveen geboren.  

Ter hoogte van Lanting Reizen zijn oude vrachtwagens te bewonderen, omdat het vervoer over water in deze regio immers werd overgenomen door het vervoer over de weg.

Ook is de watertoren, die 90 jaar oud is en nog steeds werkend, te bezichtigen. De Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD) organiseert die dag een drinkwaterdag in de watertoren.

Op het kerkplein in het centrum wordt een maritieme markt gehouden met daarbij een pullebok-loswedstrijd gehouden. Er komt een steiger en een bok met twintig volle melkbussen die per stuk zo’n 30 kilo wegen. De vraag waar het allemaal om draait is wie kan het snelste lossen? Uiteenlopende verenigingen en clubs kunnen zich voor deelname aanmelden. Een duo zal tijdens de wedstrijd de eer van Corn Metaalbewerking verdedigen. Op de maritieme markt worden onder meer demonstraties zeilen tanen en touwslaan getoond. Verder treden meerdere shantykoren op.

Er komen drie rondvaartboten naar Hoogeveen, die bezoekers van de ene naar de andere locatie kunnen vervoeren. Tevens is een treintje ingehuurd, dat mensen naar het centrum van Hoogeveen kan brengen.

Toegang is gratis en iedereen is welkom!

dinsdag 02 juli 2019